Tidsskriftet Kulturstudier
Tidsskriftet Kulturstudier

Tidsskriftet

Fortiden spiller i disse år en central rolle i den danske madkultur. Med denne artikel argumenterer vi for, at denne tendens kan undersøges som et udtryk for banal historiebrug. Artiklen bruger tv-programmet Spise med Price som konkret eksempel i en analyse af, hvad det er i samtiden, der er med til at reaktualisere fortidige madlavningspraksisser. Formålet med artiklen er således dels at undersøge, hvad der er på spil, når gamle madlavningspraksisser vækkes til live, dels at udvide den eksisterende forskning i historiebrug med et madkulturelt perspektiv.

English summary

Food Reprise: The Usage of History in Eating with the Prices

The past is a central theme in contemporary Danish food culture. Drawing on the notion of banal nationalism, originally conceived by Michael Billig, we argue that the tendency can be understood as a banal use of the past. In the article, we analyse the Danish TV-show Spise med Price with particular attention to the way in which the show incorporates physical artefacts, recipes and media snippets from a previous generation of TV chefs. Based on this analysis, we discuss the present-day relevance of past food practices and ideals.