Tidsskriftet Kulturstudier
Tidsskriftet Kulturstudier

Anmeldelser

Theodor Gliemanns amtskort over hertugdømmet Slesvig
Bookmark and Share

Theodor Gliemanns amtskort over hertugdømmet Slesvig

Die schleswigschen Amtskarten des Theodor Gliemann
Erik Nørr, Carsten Porskrog Rasmussen og Gerret Liebing Schlaber
Anmeldt af Peter Fransen
22.04.2011

Historisk Samfund for Sønderjylland, Dansk Historisk Fællesråd, Arbeitskreis für Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins, 2008 다운로드. 96 s., ill. 298,00 kr.

Kartografen Theodor Gliemann (1793-1828) udarbejdede i 1820’erne amtskort over Slesvig, i alt 10 kort der viser både de enkelte lokaliteter og de forskellige jurisdiktioners grænser Viscera cleanup detail download. Disse kort udgør kernen i udgivelsen. Udgivelsen begrundes med, at Atlas over Danmarks administrative inddeling efter 1660 udgivet i 1984 stort set ikke medtog Slesvig/Sønderjylland, og nok så væsentligt at netop det slesvigske kludetæppe af opsplittede jurisdiktioner kalder på en kartografisk fremstilling 다운로드.

Bogens format på 29×33 cm. muliggør, at de flerfarvede kort kan gengives i 1:1 i den originale målestok, som er 1:240.000.  Bogen består af tre dele 나눔고딕 extrabold. Erik Nørr skriver om Gliemann og hans topografiske og kartografiske arbejder også uden for Slesvig, Gerret Liebing Schlaber om de administrative strukturer i hertugdømmerne, hvorefter følger Schlabers og Carsten Porskrog Rasmussens detaljerede gennemgang af de enkelte amtskort 다운로드. Bogen er fagligt skruet godt sammen, men alligevel sidder man tilbage med spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om liebhaveri for kortelskere eller et administrationshistorisk hjælpemiddel?  Uden for denne diskussion er Erik Nørrs grundige redegørelse for Gliemanns virke 다운로드. Det er ikke blot spændende at følge Gliemanns kranke skæbne, men Nørr formår også på bedste vis at relatere den personlige historie til den generelle historiske kontekst 트랜스포머 5 다운로드. Her er både teknologi og skolehistorie, når Nørr beretter om, hvorledes Gliemann fik gavn af det helt nye stentrykkeri og ikke mindst skolernes stigende efterspørgsel efter kort til undervisningsbrug 아이튠즈 10 다운로드. I centrum står dog redegørelsen for hans topografiske og kartografiske virke.

Schlaber giver en kort introduktion til hertugdømmet Slesvigs administrative kludetæppe 윈도우 8.1 pe 다운로드. Det synes næsten at være en umulig opgave, men da vi har med en virkelig ekspert at gøre, lykkes det faktisk. Hvis man ønsker at komme endnu mere i dybden med de komplicerede administrative forhold i hertugdømmet Slesvig, kan det anbefales at ty til Gerret Liebing Schlabers imponerende bøger om forvaltningen, som udkom i 2007 다운로드.
På samme måde som det administrationshistoriske bidrag er ”hård kost”, gælder det også for gennemgangen af de ti amtskort. Det ville have været en hjælp for den knap så kyndige læser, hvis der havde været et minileksikon, der bagerst i bogen definerede de særlige administrative begreber, der er knyttet til Slesvig.

Bogen er udgivet i samarbejde mellem Historisk Samfund for Sønderjylland, Dansk Historisk Fællesråd og Arbeitskreis für Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins, og det nævnes, at det har været et centralt ønske, at bogen skulle være konsekvent dobbeltsproget. Hvem har egentlig glæde af denne disposition? Emnet appellerer ikke just til sammenlignende sprogstudier. Selvstændige sprogudgaver havde været at foretrække.

Selvom det unægteligt havde været et andet projekt, ville det have været endnu mere givtigt, hvis kortene var blevet digitaliseret og lagt på nettet i en kvalitet, så brugerne kunne zoome ind på de kortafsnit, man ønskede at undersøge nærmere. De steder, hvor der i værket er anvendt forstørrede kortudsnit, kommer kortene netop til sin ret. Med en mere avanceret web-løsning kunne man forestille sig de administrative ændringer vist over tid.

Som Gliemann i sin tid havde udbytte af udbredelse af stentrykket, ville kortene i dag have endnu mere gavn af at blive lagt på nettet, end at blive udgivet i bogformat. Når det er sagt, kan jeg stadig anbefale værket til både kortelskere og forskere, der søger administrationshistorisk bistand.  Det professionelle udredningsarbejde og selve teksten har blivende værdi.